"....tidak salah untuk memerhati kerana ianya dapat dijadikan pedoman buat diri dan antara kita supaya saling mengingati...namun walau apa pun,berhati-hati semasa memerhati kerana boleh jadi tindakan kita disalah erti oleh insan yang tidak mengerti..."

Tinta Pemerhati_Bebas


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, November 3, 2009

Wanita Guna Nama Lelaki Lebih Berjaya?

Sumber dari:
http://www.bharian.com.my
Rabu 4 November 2009

SINGAPURA: Apa ada pada nama? Banyak jika anda sedang mencari pekerjaan dalam bidang perundangan terutama apabila satu kajian di Amerika Syarikat mendapati wanita yang mempunyai nama lelaki didapati lebih berjaya sebagai peguam dan hakim, berbanding mereka dengan nama tradisi dan kewanitaan.

Kajian berkenaan yang diketuai pakar ekonomi Bentley Coffey dari Universiti Clemson, Carolina Selatan, melihat kaitan antara kejayaan seseorang dalam kerjaya perundangan yang akhirnya boleh menjadi hakim dan sejauh mana nama mereka dipandang sebagai ‘maskulin’ atau berunsur kelelakian.

Kajian itu mendapati, wanita yang bernama ‘Cameron’ adalah tiga kali berkemungkinan menjadi hakim berbanding wanita bernama ‘Sue’ manakala wanita bernama ‘Bruce’ pula lima kali lebih kemungkinannya menduduki jawatan itu.

“Walaupun wanita meliputi hampir separuh bilangan pelajar yang menjadi graduan kajian undang-undang dalam tempoh 15 tahun lalu, profesion perundangan masih kekal sebagai satu bidang yang dikuasai lelaki,” kata Coffey.

Menurut kajian itu lagi, ‘peguam wanita pertama di Carolina Selatan mempunyai nama maskulin dan hari ini ramai peguam wanita percaya bahawa perkara itu penting.

Ia turut menyenaraikan faktor lain yang menyumbang kepada peningkatan wanita dengan nama lelaki dalam kerjaya mereka termasuk sebilangan kecil wanita di firma guaman di beberapa tempat di Amerika selain lebih ramai pengundi lebih suka pada lelaki berbanding wanita apabila memilih calon untuk memegang jawatan perundangan.

“Juri, pelanggan, ketua, profesor, ahli Parlimen, mungkin merasa lebih selesa dengan wanita bernama George berbanding yang bernama Barbara,” menurut kajian berkenaan.

Coffey memberitahu agensi berita bahawa kajiannya juga memberi kesan kepada dirinya secara peribadi apabila beliau memberi salah seorang daripada anak perempuan kembarnya dengan nama berunsur lelaki dan seorang lagi pula diberi nama tradisi kewanitaan. - Reuters

0 comments: